Te är en rätt så smart dryck att bjuda din dejt på i hemmet. Kaffe kan kännas lite väl starkt, speciellt om det är sent på kvällen. Vin är romantiskt men ni kanske inte korkar upp en flaska på en gång när ni träffas i hemmet för första gången. Många gillar öl men särskilt romantiskt är det inte. Nej, te är vår absoluta favorit här på datingpanatet.nu. Det finns som bekant många olika tesorter att välja bland. Grönt te, svart te, fruktte, örtteer med mera. Smartast är nog att ha några olika tesorter hemma så att din dejtingpartner själv får välja sitt favoritte. Likväl kunde vi inte låta bli att titta lite närmare på ett alldeles speciellt te som vi tycker extra mycket om: Matcha!

Kopp med te på en bädd av löv

 

Matchate – ett te för dejten

Te rent generellt är en härlig dryck för dejten men om din datingpartner uppskattar finess kommer Matcha-te att göra succé. Matcha betyder gnuggat te på japanska. Ordet kommer från det matcha pulver som framställs genom att den speciella tesorten Tencha mals på ett speciellt vis. Tencha i sig är grönt te som ångats efter att ha vuxit i skugga några veckor innan skörd. Japanerna har ett särskilt förhållande till sin matcha där det ofta förekommer i teceremonier. Vi på datingpanatet.nu provade Matcha första gången på en sushirestaurang. Vi minns än idag hur fascinerade vi blev av själva proceduren kring hur teet tillagades.

Fördelar med matcha

Matchate är en hälsoprodukt. Teet är nämligen fullproppat med nyttiga antioxidanter, aminosyror, mineraler och C-vitamin. Det är mycket nyttigare än vanligt grönt te eftersom man dricker upp hela bladet. Ett vanligt te får ligga och dra – det är nog så nyttigt det också, men med matcha får du i dig alla nyttigheterna. Tack vare den speciella odlingstekniken där buskarna täcks över bildas det mycket klorofyll i bladet, vilket gör att näringstätheten ökar. Det sägs att matchate har upp till tio gånger så mycket nyttigheter i sig jämfört med vanligt grönt te.

Så tillagar du matchate

  1. Vispa matchapulvret i lite vätska så att det blir en jämn smet. Det finns en speciell matchavisp att köpa, en så kallad bambuvisp. Det finns även särskilda matchaskålar som teet tillreds i.
  2. Värm vatten till 60 – 70 grader.
  3. Blanda vattnet med smeten så att teet får den koncentration du önskar. Använd bambuvispen.
  4. Klart!

 

En rolig detalj med matcha är att det går att använda teet i matlagning och i bakverk också. Varför inte bjuda din älskling på en matchabakelse till teet?